Cum să-ți pregătești mașina pentru vacanță

Atunci când plănuiești să mergi în vacanță cu mașina, în special dacă vei parcurge un traseu mai lung, este necesar să te asiguri că mașina este în stare perfectă de funcționare și că ești echipat corespunzător.

Ce verificări ale mașinii trebuie să faci înainte de a pleca:

Verifică sau schimbă uleiul: Dacă nu ai în plan să schimbi tipul de ulei, scoate joja și vezi dacă este necesar să suplimentezi cantitatea ulei.

Înlocuiește filtrul de aer al motorului: Verifică manualul de utilizare pentru a identifica filtrul de aer. Dacă este murdar sau plin de praf, înlocuiește-l cu unul nou.

Verifică anvelopele: Nimic nu este mai dificil decât schimbarea unei anvelope pe autostradă, la temperaturi ridicate. Anumite pneuri au indicatori de uzură. Accesează site-ul producătorului pentru mai multe informații. De asemenea, dacă observi fisuri în pereții laterali sau umflături, este timpul să înlocuiești anvelopele. În același timp, dacă mașina ta vibrează sau trage spre lateral, este posibil să ai nevoie de o stabilizare înainte de a porni la drum. În fine, dacă totul arată bine, asigură-te că anvelopele sunt umflate la presiunea corectă.Verifică cricul și anvelopa de rezervă: acesta este un lucru foarte important. Mulți presupun că dacă rezerva nu a fost folosită niciodată, este în stare perfectă. Nu face această greșeală. Ca și în cazul celorlalte anvelope, asigură-te că este bine umflată. De multe ori, anvelopele de rezervă se dezumflă. De asemenea, verifică dacă cricul se află în locul potrivit. Și este bine să-l încerci înainte de a pleca, pentru a vedea dacă funcționează.

Verifică bujiile: Dacă motorul se turează sau ai probleme la pornirea acestuia, este posibil să fie necesară înlocuirea bujiilor. Verifică coroziunea, posibilele reziduuri sau goluri între electrozi și înlocuiește-le dacă este necesar. Ca întotdeauna, verifică și manualul de utilizare.

Verifică frânele: Completează lichidul de frână și verifică plăcuțele - mai ales dacă planifici o călătorie în munți. Nu vrei să se defecteze frânele pe un drum abrupt.

Verifică sau schimbă ștergătoarele și lichidul parbrizului: Insectele, murdăria și vremea te pot face să te simți la volan ca un nevăzător. Înlocuiește ștergătoarele și lichidul, astfel încât să ai o vedere clară pe traseu.

Verifică lichidele: Cu servodirecția, transmisia și antigelul nu dorești să ai probleme. Asigură-te că lichidele sunt schimbate și umplute la intervalele recomandate.

Curăță radiatorul: Temperaturile ridicate pot determina supraîncălzirea automobilului. Înainte de a scoate aburi pe partea laterală a drumului, ia în considerare să speli și să umpli radiatorul, mai ales dacă a trecut peste un an de la ultima verificare.

Verifică luminile: Cele de frână, pozițiile, semnalizatoarele, faza scurtă și lungă - testează-le pe întuneric.Verifică bateria: sub capotă conexiunile libere, cablurile defecte sau rupte, murdăria și coroziunea, precum și crăpăturile. De asemenea, dacă observi că se scurge lichid din baterie, este timpul să o schimbi. Bateriile pentru automobile au o durată de viață de trei până la cinci ani. A ta este mai veche? Ai posibilitatea să o testezi cu un voltmetru.

Citește manualul de utilizare al mașinii: Foarte puține persoane au timp să citească manualul înainte de a se confrunta cu o urgență. O lectură rapidă acum te poate salva de o bătaie de cap mai târziu.

Verifică claxonul: Doar o dată. Nu vrei să îți deranjezi prea tare vecinii.Obiecte care îți pot fi utile pe traseu:
 • trusă de prim ajutor și extinctor (obligatorii prin lege)
 • triunghiuri și vestă reflectorizantă (obligatorii)
 • pompă roți, manometru, kit de reparare pană
 • becuri și siguranțe de rezervă
 • cablu de tractare
 • cabluri de curent pentru baterie
 • canistră de benzină și pâlnie specială
 • trusă de scule
Dispozitive și accesorii pe care ar fi bine să le ai:
 • GPS, telefon cu roaming și internet
 • cabluri/adaptoare pentru încărcarea dispozitivelor mobile
 • invertor auto 12V-220V (pentru alimentarea aparatelor la priză normală)
 • cameră auto pentru a surprinde eventualele incidente